Gebelik Oluşumu

Gebelik oluşumu için erkek ve dişide germ hücresi denilen üreme hücrelerine gereksinim vardır. Bu hücrelerin uygun zamanda ve uygun ortamda bir araya gelmesi sonucu döllenme ve bunun sonucunda embriyo oluşur. Oluşan embriyo daha sonra rahim içine tutunur ve burada büyümeye başlar.

Normal adet gören bir kadında (28-30 günde) ovulasyon zamanı 14-15.günlerde olur. Ovulasyon ile olgunlaşmış bir germ hücresi yumurtalık dışına atılır. Atılan bu olgun döllenme yeteneği olan hücre tüplerin uç kısmındaki saçaksı yapılar denilen fimbrialar tarafından yakalanır ve tüpün içine alınır. Bu arada cinsel birleşme sonucu kadın vajinasına boşalan semendeki canlı ve hareketli spermler sırasıyla kadının rahim ağzı kanalından ve rahmin içindeki boşluktan geçerek tüpün içine doğru hareket ederler. Döllenmeye hazır yumurta hücresinin etrafını sararlar ve bir tane sperm yumurta hücresinin içine girerek döllenmeyi gerçekleştir.

Döllenen yumurta hücresi artık zigot veya embriyo adını alır. Bölünmeye başlar ve hücre sayısı giderek artar. Aynı zamanda tüp içinden tüp içine doğru ilerlemeye çalışır. Herhangi bir engelle karşılaşmaz ise 6.günün sonunda rahim içine gelir. Dışındaki tabaka erimeye başlar ve rahim içi de uygun halde ise buraya yapışır ve yapıştığı yerde büyümeye başlar.